Sunday, November 27, 2011

Pemain Bola Sepak Pun Kena Jadi Knowledge Worker 2.0

“KAMI masih ada peluang untuk terus memberi cabaran dalam saingan Kumpulan C. Walaupun tewas kepada Syria baru-baru ini, saya tetap yakin bahawa peluang Malaysia untuk meneruskan saingan dalam aksi Kumpulan C kelayakan Olimpik 2012 peringkat Zon Asia tetap ada.”

Keyakinan yang dinyatakan oleh jurulatih Harimau Muda Ong Kim Swee di atas berdasarkan temubual wartwan kosmo semasa latihan pasukan. Apabila terbaca berita ini, memang tidak boleh dinafikan perkembangan sukan-sukan berprestasi tinggi di Malaysia, turut disokong oleh sistem pendidikan melalui kewujudan sekolah-sekolah sukan. Malahan perkembangan sukan di negara maju seperti Amerika Syarikat dan Jepun jelas membuktikan peranan sistem pendidikan sebagai pemangkin kemajuan sukan sesebuah negara di samping kewujudan baakat semulajadi pemain, pengurusan yang terbaik, dan sistem pemakanan dan kejurulatihan yang bertaraf dunia. 

Walaupun warga MeCOM kebanyakkannya adalah kaki bangku, tetapi aku akui kami boleh bermain permainan bolasepak maya dengan lebih baik daripada pelajar-pelajar sekolah menengah. Hahahahahahahaha...malahan perkembangan prestasi semasa pasukan kebangsaan dan pasukan Harimau Muda memang mencetus semangat bolasepak warga Malaysia seperti zaman kehebatan SuperMokh lewat 1970-an dahulu. Rasanya kehebatan pemain negara pada zaman tersebut boleh disimbolikan dengan istilah "knowledge player 2.0" kerana kehebatan pasukan negara memang digeruni dirantau Asia. Rata-rata pemain sekitar tahun 1960-an hingga 1980-an adalah pemain yang disegani di rantau Asia Tenggara dan hari ini hanya nama seperti Khairul Fahmi, Safee Sali, Badrol Bakhtiar, dan Safiq Rahim adalah pemain pasukan Harimau Malaya yang boleh dikira top ranking dalam negara. Kemenangan dalam pertandingan AFF Suzuki dan Sukan SEA di Indonesia tidak mampu memberi suntikan kemenangan kepada pasukan Harimau Muda semasa menentang Bahrain baru-baru ini. Walau bagaimanapun, perlawanan pusingan kedua di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 28 November 2011.

Jurulatih pasukan Harimau Muda yang berjaya menyuntik semangat anak muda Malaysia sehingga pingat emas (ibu segala pingat emas) sukan SEA 2011 masih mempunyai keyakinan terhadap kemampuan pasukan untuk menentang Bahrain dan segala-galanya bakal disaksikan nanti. Tetapi jika pasukan Harimau Muda boleh menjadi knowledge worker 2.0 di atas padang, kejayaan menentang pasukan Bahrain boleh direalisasikan. Malaysia Boleh!Nota Tomato:
1. Rugi rasanya tidak dapat melihat kehebatan pasukan Malaysia yang pernah membelasah pasukan Jepun dengan 11-0
2. Semoga pasukan Harimau Muda akan dapat meneruskan perjuangan dalam misi ke sukan olimpik 2012

2 comments:

  1. stuju!!

    emm tapi bile masa tu Malaysia blasah jepun 11-0? syiok ouh!

    ReplyDelete
  2. Zaman dulu-dulu lah masa zaman bola era allahyarham Mokhtar Dahari dulu....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...