Sunday, November 27, 2011

Literasi Maklumat Part 1

Kenapa tajuk entri ada pecahan pada kali ini? Sebenarnya tajuk tersebut akan kami bentang dalam kumpulan pada masa kuliah seterusnya dan soalan diberi pada kuliah 28 November 2011. Tanggapan awal adalah berkaitan dengan perkataan yang membentuk frasa iaitu "LITERASI MAKLUMAT". Berdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, perkataan LITERASI membawa makna kebolehan menulis dan membaca, dengan istilah celik huruf sebagai frasa yang mudah digunakan semasa zaman saya di bangku sekolah hampir 2 dekad yang lepas. Kemudian perkataan MAKLUMAT pula adalah kata nama yang sinonim dengan perkataan keterangan, perincian, kenyataan, data, fakta, pengetahuan, dan kenyataan. Oleh kerana "maklumat" adalah kata nama, maka perkataan ini akan membawa maksud yang berlainan apabila digabungkan dengan perkataan-perkataan tertentu. Aku pun tak pasti nak jelaskan dengan lebih lanjut sebab bukan guru bahasa, cuma secara simboliknya frasa "pemprosesan maklumat" berbeza dengan "teknologi maklumat' dan "literasi maklumat".

Bingung adalah sikap semulajadi manusia
Kebingungan diatasi dengan ilmu pengetahuan


Berdasarkan terjemahan dua perkataan tersebut, dapat disimpulkan dengan pengetahuan bahasa dan kemahiran dalam ICT aku bahawa frasa LIETERASI KOMPUTER merujuk kepada kemahiran memanipulasi data seperti yang menjadi asas kepada perkembangan teknolgi web 2.0 dewasa ini. Peralihan daripada teknologi web 1.0 ke web 2.0 sukar untuk direalisasikan sekiranya aspek literasi maklumat ini tidak menjadi sebahagian penting pemangkin kepada perkembangan teknologi maklumat ini...bersambung untuk entri seterusnya

Nota Tomato:
1. Teringat kat rakan guru yang cari maklumat daripada google berjam-jam dan tak jumpa bahan yang dicari...kesian, "digital immigrant" biasalah kan. Nantikan entri khusus oleh warga MeCOM tentang istilah tu...
2. DBP juga dikenali sebagai Pusat Rujukan Persuratan Melayu (PRPM)
3. Aku masa sekolah selalu dapat hadiah kamus semasa majlis penyampaian hadiah akhir tahun, berlambak tu kamus sampai aku bagi ngan sepupupu yang lain. Tapi Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ada platform atas talian... rujuk sini dan LIKE facebook mereka di sini


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...