Wednesday, November 30, 2011

Cetak Rompak, Inovasi, atau Perkongsian

Sejarah tentang  peradaban manusia memang tidak lari daripada 3 isu iaitu cetak rompak, inovasi, dan perkongsian yang menjana ekonomi sesuatu peradaban itu sehinggalah ke satu tahap yang boleh merosakkan ataupun tahap yang boleh membanggakan. Cetak rompak adalah proses menyalin hak cipta terhadap sesuatu material atau hasil (seni, muzik, video, kajian, dll) yang menyalahi undang-undang hak cipta. Cetak rompak ini banyak berlaku di negara-negara dunia ketiga yang masih lagi dikekang oleh kuasa beli pengguna yang masih rendah dan penggunaan bahan cetak rompak adalah penyelesaiannya. Inovasi pula merupakan proses mengeksploitasi idea-idea yang membawa kepada penciptaan produk, proses, atau perkhidmatan baru. Proses membuat inovasi ini mempunyai pelbagai teori khususnya persaingan dalam bidang perniagaan dan masih terdapat banyak perselisihan faham dalam aspek inovasi ini disebabkan oleh isu hak cipta seperti apple dan samsung yang sering membawa isu ke mahkamah tentang produk yang dikeluarkan. Manakala perkongsian pula merupakan antara pemangkin utama dalam perkembangan web 2.0 khususnya untuk maklumat yang berbentuk kegunaan dalam bidang pendidikan dan sebagainya. Jadi layan gambar berikut yang boleh menjelaskan 3 perkara tersebut secara asasnya walaupun tidak begitu menyeluruh:

Cetak Rompak Dalam Industri Muzik Sebelum Penggunaan ICT


Klik untuk sumber gambar


Inovasi Penting Untuk Menyelesaikan Masalah
Klik untuk sumber gambar


Kanak-Kanak Suka Berkongsi Apa Yang Mereka Ada
Klik untuk sumber gambar

Apa Yang Dikongsi Dalam Web 2.0 dan Merentasi Sempadan Secara Global
Klik untuk sumber gambar


Nota Tomato:
1. Teringat aku ngan adik aku yang kedekut nak "share" gula-gula masa dia sekolah tadika. Adik aku masa tu memang tangkai jering nak mampus dan suka pecahkan pinggan...hahahahahaha
2. Copy paste bahan untuk assignment tu bukan sharing ye... tu plagiat, nanti kita bincang isu plagiat ini kemudian kalau ada kesempatan dan idea.0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...